Ukratko o ovogodišnjem Vivaldi CFO forumu Mokrogorske škole menadžmenta

Od 24. do 26. juna 2015. na Mokroj Gori je održan letnji “Vivaldi CFO Forum” u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta. Naša kompanija je učestvovala u svojstvu prijatelja foruma i podrške matičnom preduzeću, Privrednom savetniku.

Pod sloganom „Trebaš mi TI za finansijsku stabilnost Srbije“, forum je bio fokusiran na ličnu inicijativu  finansijskih direktora. Uvodno predavanje i šest stručnih panela su bili posvećeni raznim temama, kao što su: Makroekonomska perspektiva Srbije; Uloga finansijskog direktora; Primenjivost korporativnih finansijskih principa u mikro, malim i srednjim preduzećima; Finansiranje izvoza znanja; Ekonomska bezbednost kompanije; Uticaj žena na ekonomski razvoj; Primena zakona o računovodstvu i reviziji. Na kraju je održan i tradicionalni kafe panel sa novinarima.

Vivaldi CFO forum - Mokra Gora Privredni savetnik - Primena zakona o računovodstvu i reviziji Privredni savetnik - Primena zakona o računovodstvu i reviziji Nije se samo radilo

Naši utisci

Uvodno predavanje Prof. Dr. Vladimira Vučkovića je bilo izuzetno zanimljivo. Tema je bila  -Makroekonomska perspektiva Srbije i mogući rizici i ishodi za građane i privredu u toku tekućeg trogodišnjeg programa fiskalne konsolidacije. Posebno zanimljivi su bili odgovori na neka ključna pitanja:  Šta je još ostalo nejasno u pogledu aranžmana sa MMF-om za prvi kvartal i koje su to naše obaveze i obećanja sa čijim ispunjenjem kasnimo? Da li toliko povoljan deficit krije odlaganje troškova za sledeću godinu i povećanje kapitala javnih preduzeća kreditiranjem? Da li postoji ekonomsko opravdanje da se uopšte razmatra povećanje penzija i plata u javnom sektoru? Posle svega izloženog, može se zaključiti da, iako je  prvi kvartal uglavnom ocenjen kao uspešan, to je samo početak i do kraja trogodišnjeg programa najveći izazovi nas tek očekuju.

Na panelu „Čime se CFO bavi, a čime bi mogao da se bavi“ je razrađeno i potvrđeno koliko je danas kod nas složena, velika i značajna uloga finansijskog direktora, počev od svakodnevnih izazova poslovanja pa do raznoraznih oblasti i problema kojima mora da se bavi. Za nas je posebno bio zanimljiv deo razgovora o teškoćama primene SAP informacionih poslovnih sistema u našim uslovima, naročito za finansijsko izveštavanje po raznim standardima. To nas je podsetilo da bi trebalo da se osvrnemo na tu temu u nekom od narednih postova na ovom blogu.

Na panelu koji se bavio temom „Primenjivost principa korporativnih finansija u mikro, malom ili srednjem preduzeću“, između ostalog, razmatrano je šta treba promeniti u poslovnim stavovima preduzetnika i vlasnika malih preduzeća i kako iskoristiti korporativne principe za upravljanje i obezbeđivanje finansiranja da bi mala preduzeća mogla da opstanu.

Na panelu koji je nazvan „Modeli finansiranja izvoza znanja“ razgovarano je o širokom spektru tema i primera,  među kojima su: angažovanje spoljnih saradnika (Outsourcing), patentiranje i zaštita patenata, intelektualna svojina, dugoročno planiranje i ulaganje u istraživanja i razvoj, koncept „Poslovnih anđela“, primer proboja Indije u oblasti informacionih tehnologija… Što se Srbije tiče, glavni cilj je da izvozimo znanje, ali tako da kadrovi i novac ostanu kod nas. Da bi se to postiglo jedan od načina je da naši privrednici više investiraju u domaće inovativne projekte, kupovinu patenata i razvoj poslovnih ideja.

Panel „Korporativna bezbednost: Uticaj na finansijsko poslovanje u organizaciji“ je takođe bio veoma zanimljiv. Ova tema je obuhvatila ne samo razne pojmova na koje obično pomislimo kad kažemo bezbednost (odbrana od kriminala, korupcije i odavanja poslovnih tajni, informatička bezbednost podataka, zaštita na radu, itd.),  već i konkretan primer kako izbegavanje rizika u poslovanju, informisanost i kontrola svih činioca poslovnog procesa mogu da donesu veliku finansijsku uštedu.

Na temu „Uticaj žena na održivost ekonomskog razvoja“ svoje stavove su iznele uspešne poslovne žene koje imaju rukovodeće  pozicije u Udruženju poslovnih žena i kompanijama različitih delatnosti. Naročito je bilo zanimljivo slušati njihova stvarna iskustva.

Na dvočasovnom panelu pod naslovom „Primena zakona o računovodstvu i reviziji“  iskusni stručnjaci iz Privrednog savetnika su veoma studiozno obradili temu, dodajući i nekoliko duhovito ilustrovanih slajdova. Čuli smo mnogo bitnih informacija vezanih za nove zakone sada i ubuduće, o njihovim prednostima, ali i o mnoštvu nepovoljnih pojava i problema u praksi koje treba rešiti. Ovde ćemo navesti samo neke od spomenutih problema i činjenica:  nedostaci uvođenja  posebnog  MSFI za mala i srednja preduzeća, problemi  sa razgraničenjem kursnih razlika, neusaglašenost zakona o vanrednim finansijskim izveštajima, problematična mišljenja Ministarstva finansija u vezi sa konsolidovanim finansijskim izveštajima, problemi  sa propisima o reviziji i njihovom primenom… Naravno, spomenuti su i praktični problemi  prilikom podnošenja finansijskih izveštaja u elektronskom obliku APR-u, koje smo svi već iskusili, a o čemu smo i mi već dosta pisali na ovom blogu.

Poslednji , tzv. Novinarski panel na kome su razgovarali učesnici i novinari, doneo je još neke zanimljive zaključke. Izneto je mišljenje da finansijski direktori i stručnjaci u svom izražavanju i dalje previše koriste strane termine i skraćenice.  Takođe je istaknuto da marketinške agencije veoma mnogo otežavaju, pa čak i sprečavaju direktno oglašavanje privrednika u štampanim i drugim medijima, što dovodi do toga da neke novinske kuće jedva opstaju, a privrednici moraju da plaćaju visoke cene za reklamiranje.

Zaključak

Ceo forum je bio odlično organizovan i izuzetno zanimljiv.

Za sam kraj evo nekih značajnih i lepih citata sa foruma:

  • Marija Radulović, Crowe Horwath: „Odvajanje vlasničke od upravljačke strukture je neophodno ne samo u korporacijama, već i u malim i srednjim preduzećima.“
  • Boris Vujičić: „Današnji obrazovni sistem ne prati potrebe tržišta rada.“
  • Milan Bukumirović: „Od finansijskog direktora se očekuje da sa limitiranim resursima ostvari najbolje rezultate.“
  • Milan Negovanović i Ivan Antić, Privredni savetnik: „U knjigovodstvu kao i ljubavi postoji davanje i primanje.“

Linkovi za više informacija