Ovog juna GIF format slavi 30. rođendan. Jubilej se obeležava 30.6.2017. širom sveta, jer je GIF u toku poslednje 3 decenije zadržao primat kao jedan od najpopularnijih grafičkih formata na Internetu.

U proslavu se uključio i Fejsbuk specijalnim rođendanskim poklonom. Možda niste primetili, ali od 15.6.2017. možete da koristite animirane GIF-ove i u komentarima na postove.

Nova FB mogućnost - GIF u komentaru

Nova FB mogućnost – GIF u komentaru

Na Fejsbuk stranici sa novostima su objavljeni zvanični podaci o ogromnoj popularnosti GIF-a u okviru Mesindžer aplikacije. Prošle godine su korisnici Fejsbuk Mesindžera razmenili u porukama skoro 13 milijardi GIF slika, ili približno 25 hiljada svakog minuta. Rekordni broj je za sada postignut za novogodišnje praznike, početkom 2017. godine, kada je poslato više od 400 miliona GIF-ova.

 


via GIPHY

 

GIF format – skroman, ali moćan

Debata o tome kako se izgovara njegovo ime traje već dugo, a opcije na engleskom govornom području su dve: Džif (sa mekim dž) i Gif (kao gift). Ono što znamo sigurno je da skraćenica potiče od izraza Graphic Interchange Format.

Ukratko, GIF je izuzetno efikasan i popularan grafički bitmap format za čuvanje kompjuterskih slika. Jedan piksel slike se predstavlja jednim bajtom, tako da je podržana paleta od 256 boja. Iako su današnji grafički formati koloritno mnogo bogatiji, sa preko 16 miliona (ili čak preko milijarde) boja, tako da podržavaju prikaz fotografija najvišeg kvaliteta, GIF je zadržao svoje posebno mesto u digitalnom svetu.

Osnovna prednost GIF-a je u tome što su slike efikasno komprimovane i njihove datoteke su male, tako da su vrlo pogodne za prenos preko mreže, čak i kad su Internet veze jako spore. Tako mali fajlovi mogu da sadrže velike slike ili jednostavne animacije koje, između ostalog, mogu da imaju lep efekat providne pozadine i da se izvršavaju na raznoraznim platformama.

Od pionira do kultnog statusa

GIF je zvanično predstavljen svetu u junu 1987. godine pod imenom 87a. Kreirala ga je kompanija CompuServe kao svoj prvi grafički format u boji. Posle 2 godine ista kompanija je unapredila GIF, dobio je ime 89a i nove mogućnosti, kao što su transparentnost i animacija. Baš taj tzv. animirani GIF je i danas posebno popularan na Internetu.

Od svog nastanka GIF je prešao slavan put prvog široko prihvaćenog formata za kompjuterske slike u boji. Korišćen je na nekadašnjim kućnim računarima Atari i Commodore 64, a nakon pojave Web-a je postao jedini format za slike u boji na prvim sajtovima. Iako su ga tokom decenija drugi grafički formati prevazišli po kvalitetu slike, GIF je opstao, na čuđenje mnogih. Danas se manje koristi na Web stranama, ali je izuzetno popularan u Internet komunikaciji. Pored toga, stekao je neku vrstu kultnog statusa, čak i kod grafičkih dizajnera i ljubitelja digitalne umetnosti.

Nezaboravni primerci

Kao rođendanski poklon, popularni sajt Mashable je objavio listu 30 nezaboravnih i za Internet najznačajnijih GIF-ova. Na prvom mestu je “Beba koja igra“, legendarni animirani GIF iz devedesetih godina prošlog veka. Ostale GIF-ove sa ove zabavne liste možete da pregledate na sledećoj adresi: http://mashable.com/2017/06/15/gif-turns-30/#GtcB02CFOOqg


via GIPHY

O suštini beskonačnosti

Osim zabave i dekoracije Web stranica, GIF je tokom vremena dobio i drugu, značajniju ulogu u savremenoj kulturi. Kao specifičan način za svakodnevnu komunikaciju nekad prelazi u pravu digitalnu umetnost. Grafički dizajneri, ilustratori i animatori ga koriste da izraze svoje umetničke ideje, često ističući neprekidnu GIF animaciju kao simbol neprolaznosti i ponavljanja ili za istraživanje vremena i suštine beskonačnosti.

Na Internetu se mogu naći mnoga prava GIF umetnička dela. Za ovu priliku smo priredili, samo kao ilustraciju, malu kolektivnu izložbu nekih zanimljivih GIF umetnika.

 

„Hipnotišući vrlo kratki filmovi“ – Nagrađivani Micael Reynaud

__SunSete_506-Micael-Reynaud
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2014/06/SunSete_506-Micael-Reynaud.gif

_pizzaSlit600_Micael-Reynaud
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2014/06/pizzaSlit600_Micael-Reynaud.gif

 

Kad murali ožive – A. L. Crego

Dulk in Rexenera Fest 2015, Carballo. animated gif by al crego, photo © kanno filth
http://illusion.scene360.com/wp-content/uploads/2016/02/alcrego-08.gif

 

Stare fotografije kao inspiracija – Bill Domonkos

blowing off face, animated gif by bill domonkos
http://illusion.scene360.com/wp-content/uploads/2015/03/bill_domonkos_07.gif
 

“Srce vs mozak” – Render Fruit

heart and brain heads, animated gif by render fruit
http://illusion.scene360.com/wp-content/uploads/2016/03/cool-animated-gif-21.gif

 

Crno-beli haos – Simon Falk
black and white world, animated gif by simon falk
http://illusion.scene360.com/wp-content/uploads/2016/03/cool-animated-gif-30.gif

 
Umetnici na delu, Dustin Yellin Studio, NYC

via GIPHY